20 anys del Servei de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar d’APRODISCA

20 anys del Servei de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar d’APRODISCA

Passen uns minuts de les 9 del matí quan sona el timbre de casa la Marta. Qui arriba és la Maria Rosa. Habitualment es troben a les tardes però avui han canviat l’horari. Juntes s’asseuen al menjador i repassen les despeses econòmiques de la Marta d’aquests últims dies: els tiquets de compra, canvis etc.  La vida de la Marta ha canviat molt en els darrers mesos. Ha passat de viure amb la seva família, al Baix Camp, a independitzar-se  en un municipi de la Conca de Barberà, on ha llogat un pis amb una companya. Uns canvis que ha pogut fer gràcies a ser usuària del Servei de Suport a l’Autonomia a la Pròpia la Llar d’APRODISCA. “És un suport que fa molt temps que volia. Aquest últim any la vida m’ha canviat molt i estic molt contenta, cada dia aprenc alguna cosa!” diu la Marta mentre enllesteix el dinar d’avui.

 

 

La Marta és una de les gairebé 50 persones que s’atenen des del Servei de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar d’APRODISCA. Un servei que enguany compleix 20 anys. La Cristina Civit, responsable del servei a la Conca de Barberà, el defineix com un servei integral “som acompanyants  i oferim suport en qualsevol aspecte de la vida de la persona que pugui necessitar i que prèviament hagi demanat. Això vol dir que podem fer suport emocional, suport en la gestió del dia a dia de la llar, fer tràmits burocràtics, recordar visites mèdiques etc. No només treballem amb la persona, també ho fem amb el seu entorn, facilitant la participació de la persona en la comunitat o activitats de lleure”.

L’Abdellah és una de les persones que porten més temps al servei, pràcticament des de l’inici. Ara s’ha proposat fer voluntariat, en concret de traductor. La Jeni, la professional que l’atén, l’acompanya en el procés per fer realitat aquesta iniciativa personal. “Junts hem anat al Consell Comarcal de la Conca de Barberà i m’he presentat. Parlo 4 idiomes i crec que podria ajudar a moltes persones”.

A part de buscar un espai on l’Abdellah pugui fer de traductor voluntari, amb la Jeni es reuneixen dos cops per setmana per solucionar qüestions burocràtiques i fer un seguiment de la gestió econòmica de la llar.

 

 

En el cas de la Marta entre els aspectes que treballa amb la Maria Rosa hi ha la gestió de la roba i l’organització del menjar. La Marta està aprenent a cuinar: “jo abans comprava sempre el menjar preparat. Ara amb la Maria Rosa treballem receptes i cada dia em preparo el meu dinar. Em motiva i em fa il·lusió menjar el que he cuinat, sembla que estigui més bo i tot!”.

 

 

Al llarg d’aquestes dues dècades el servei ha evolucionat molt. “Quan vam començar era més assistencial, pràcticament era una extensió de la llar-residència, però amb el temps hem canviat la metodologia de treball per tal de fomentar la major autonomia de la persona amb el nostre acompanyament” explica la Rosa Mercadé, directora de l’àrea social d’APRODISCA. Aquest no és l’únic canvi que ha experimentat el servei durant aquest temps. “Cada vegada el perfil de persones ateses és més jove i ara, a les necessitats de sempre s’hi suma tot allò relacionat amb les noves tecnologies” assegura la Ruth Ejome, responsable del servei a la zona del Camp de Tarragona.

Precisament un dels objectius de l’Abdellah és dominar algunes xarxes socials. Li va traslladar aquesta necessitat a la Jeni i ja han començat a treballar-hi. De fet, gràcies a això ja ha pogut connectar amb alguns familiars que viuen en altres països. Però l’Abdellah vol anar més enllà de saber gestionar les xarxes socials i té clar que vol aprendre informàtica bàsica.

 

 

La gran majoria de les persones ateses ja tenen una vinculació prèvia amb Aprodisca tot i que, com la Marta, també hi ha persones que arriben d’altres serveis com per exemple els Serveis Socials o Centres de Salut Mental. “Primer fem una entrevista amb la persona perquè ens expressi les seves necessitats. També pactem les hores d’atenció i l’horari, tot i que aquest pot variar ja que les circumstàncies de les persones varien amb el temps i nosaltres ens hem d’adaptar” assegura la Ruth.

Al llarg d’aquest 20 anys s’han acompanyat 96 persones. El servei va néixer a la Conca de Barberà i amb el temps s’ha anat obrint a més comarques. Ara el SSAPLL d’Aprodisca també dona servei a persones del Baix Camp, el Tarragonès i l’Alt Camp. Per cobrir tot aquest territori el servei compta amb un equip d’atenció directa format per professionals de l’àmbit de la Integració Social, l’Educació Social i el Treball Social. “Aquest És un servei molt vocacional, els professionals van de pis en pis i estan sols. A diferència d’altres serveis, on hi ha companys de torn a qui recórrer en un moment determinat, en aquest, tot i que  sempre poden trucar a la Cristina o a la Ruth, estan sols als pisos”  afirma la Rosa.

Aquest no és l’únic repte pels professionals d’aquest servei. “Has de deixar de banda els teus principis i valors, la teva experiència i posar-te en el lloc de l’altre. Si deixes d’estar al costat de la persona per posar-te al seu davant, la persona perd el control de la seva vida i això no ho vol ningú ” diu  la Cristina, que puntualitza “ Això no vol dir que no alertem de possibles dificultats que pot provocar la presa de certes decisions o situacions  etc. però tenim molt clar que som nosaltres els que piquem a la porta de casa seva i que són ells i elles qui decideixen si ens obren o no”.

Una altra de les característiques que totes coincideixen en assenyalar és que cal ser molt pacient perquè a vegades es tarden anys a veure els resultats. Ruth Ejome recorda el cas d’un jove extutelat: “el vam atendre durant 5 anys però va arribar un moment que ell va decidir suspendre el servei i marxar a viure a Tarragona. Al cap d’uns anys va tornar a picar a la porta d’Aprodisca perquè volia tornar a tenir el servei” recorda amb emoció.

Tant la Rosa com la Cristina i la Ruth coincideixen en què el futur del servei passa perquè aquest sigui més flexible: “ara s’assigna a tothom les mateixes hores sense tenir en compte les necessitats de cadascú i també caldria més flexibilitat perquè les persones puguin canviar entre serveis”.

 

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...

Donatiu